Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia rosyjska łączy w sobie wpływy Europy i Azji. Obecnie w kuchni rosyjskiej znajdziemy oczywiście ślady kuchni słowiańskiej, ale również azjatyckiej, tatarsko-mongolskiej, niemieckiej czy też francuskiej.
Pielmieni przygotowywane są na wiele róznych sposobów, z mięsem, serem a nawet rybą. Kapuśniak Dominuje w niej kwaśno- słodki smak – kwaśne mleko , i wszelkie kwaszone warzywa – buraki, kapusta a nawet marchew i pomidory !. Sziszi czyli kapuśniak znany jest od tysiąca lat. Występuje w wielu odmianach – z mięsem , z cebulą, z sokiem jabłek, z sokiem z kapusty . Spotykany na Uralu i Syberii. Potrawy Z Rosją nieodmiennie kojarzą się pielmieny (pierogi) i bliny (naleśniki ze słonym lub słodkim farszem), zupa Solianka, danie mięsne Boeuf Strogonow czy uzbecki płow. Znane na całym świecie są wywodzące się z Rosji właśnie Kotlet Pożarski, Barszcz bitki Skobielewa, Zupa i masło z raków, chrust i kulebiak. Popularne są też zakuski (przekąski ) i oczywiście słynny kawior . Typową zakuską jest oliwje, sałatka z siekanego mięsa i warzyw obficie polana śmietaną, i sieliodka pod szuboj, relikt kuchni sowieckiej, czyli „śledź w futrze” – sałatka rybna z warzywami. Mięsa Często spotykaną potrawą jest wołowina na sposób syberyjski przykryta żółtym serem (miaso po sibirski) i polędwica z tajgi (wyriezka po tajożnomu) – kawałki steku przyrządzone z ziołami. Mięsa w kuchni rosyjskiej i ryby poddawane są różnym procesom poprawiającym ich jakość i smak. Ryby są solone, zapiekane i suszone, a mięso przetrzymywane około tygodnia w chłodnym miejscu by dojrzało. Napoje Co piją w Rosji. No oczywiście wódka w dużych ilościach, ale też piwo, miody pitne oraz różnorodne kwasy owocowe i chlebowe wyrabiane w każdym domu. Popularny jest SBITIEN, napój sporządzany z wody lub słabego wina z miodem, cukrem, melasą, sokami i przyprawami, często podprawiany wódką dla wzmocnienia działania. Desery i herbata Desery to najczęściej różnego rodzaju kisiele i PRIANIKI czyli pierniczki. No i na koniec tradycyjna herbata z samowara , oczywiście z konfiturą. Pamiętajmy w Rosji herbaty się nie słodzi, jeśli chcesz „pić słodką” cukier w grudkach wkłada się do ust i popija gorącym naparem ! Rosja - miasta
Rosja - co warto wiedzieć
Kuchnia rosyjska - dodaj komentarz:
|